Clicks63
ms.news

Francis: "Kami Harus Mematuhi Arahan PBB"

“Jika kita menganggap diri kita berperi-kemanusiaan, maka adalah kewajipan kami dalam mengakur apabila organisasi antarabangsa mengeluarkan apa jua kenyataan,” Pope Francis menekankan pendiriannya ketika sidang mediapada 10hb September ketika menaiki kapal terbang dari Madagascar ke Rome.

Contoh yang diberinya ialah PBB (United Nations, UN) dan Mahkamah Jenayah Anatarabangsa (International Crime Court, ICC) di Hague.

Tambah Francis, bahawa “kita seharusnya tertakluk di bawah institusi antarabangsa.” Dan, “Inilah sebabnya PBB atau United Nations ditubuhkan.”

Akan tetapi, kebanyakan polisi PBB adalah sangat tidak bermoral. Mereka menghukum negara dan institusi yang tidak akur kepada permintaan mereka dalam isu pengguguran dan homoseksual.

Manakala ICC pula didakwa menjadi alat kepada imperialisme barat yang hanya menghukum pemimpin dari negara kecil dan lemah di samping mengabaikan jenayah yang dilakukan oleh negara yang lebih kaya dan berkuasa. Sehingga January 2016, kesembilan yang disiasat oleh ICC merupakan negara dari Afrika.

#newsBnyqxuseyx