Clicks15
ms.news

Gereja Francis Sedang Berubah ke Arah Totalitarian – Kardinal Burke

Jika Pope Francis pernah menipu mengenai pengetahuannya atas kes McCarrick maka dia perlu menjawab, kata Kardinal Raymond Burke kepada EWTN (30hb Mei).

Burke telah lama menunggu jawapan yang berupa“ deklarasi yang ringkas, padat, langsung, dan jelas" mengenai perkara ini.

Dia teruskan dengan katanya bahawa Islam merupakan suatu bentuk kerajaan yang akan diperkenalkan di negara-negara yang mengalu-alukan kemasukan Muslim tanpa sebarang had, jika suatu hari golongan ini menjadi majoriti.

Burke turut berkomen dalam kalangan pengkaji dan menukar John Rist, 83 tahun, yang dilarang memasuki sebarang Universiti Pontifikal dalam dunia kerana dia menandatangani surat April yang menyenaraikan heresi Francis.

Diperhatikan bahawa Rist telah dihukum oleh sekresi, Burke berkata, "kita telahpun terperangkap dalam mentaliti seumpama totalitarian di mana orang mengaplikasikan kuasa tanpa berkata dengan individu yang terlibat.”

Untuk melayan Rist, seorang yang berprinsip, berilmu dan penganut Katholik yang ikhlas dengan layanan sebegini, Burke “tidak dapat menerimanya.”

#newsGohyzcbnwq