Bahasa
Klik
59
ms.news

Archdiocese Mengajar “Kepercayaan” kepada Dosa Hidup

Diocese Agung Turin, Italy, akan memberikan “kelas kepercayaan” kepada pasangan gay (homoseksual) ketika suatu yang dikatakan "program percutian" musim Lent, ditulis oleh La Stampa (3hb Februari).
"Program percutian" tersebut akan diadakan 24 atau 25hb Februari di suatu monasteri di Daughters of Wisdom. Father Gianluca Carrega, merupakan “penjaga pastoral homoseksual”, tidak menafikan bahawa adanya bilik dua orang yang akan ditawarkan bagi pasangan homoseksual yang ingin melakukan perlakuan mesra yang tidak semulajadi dalam monasteri.
Carrega berkata tentang “percutian ini”, “Kami ingin memberitahu pasangan homoseksual bahawa mereka turut layak menerima kepercayaan.” Menurut Injil, "kepercayaan" Carrega’s adalah bermaksud kepercayaan akan dosa hidup. Carrega kini sedang mengajar Perjanjian Baharu (New Testament) di Fakulti Theologikal Turin.
Percutian ini akan diadakan oleh Jesuit Father Pino Piva. Dia akan bercakap tentang “ajaran nilai kepercayaan dan kasih sayang yang terdapat dalam mesej kitab.” Namun, tidak ditemui pun apa-apa perkaitan antara sodomi dan kasih sayang dalam Gereja tersebut.
Carrega mengingatkan semula, pada 2017, dia telah menerima 3 jemputan daripada kawannya untuk menghadiri ke majilis perkahwinan gay tetapi hanya satu sahaja yang dijemput ke perkahwinan yang normal. Pada Mei 2016, Itali telah memperkenalkan perkahwinan gay. Menurut Carrega “undang-undang ini nampaknya banyak membuahkan hasil.”

Gambar: Duomo di Torino, #newsBjjgpkhwyw