Clicks286
hu.news

A néhai Etchegaray bíboros "nagy ellenfele" volt Lefebvre érseknek

A 96 évesen, szeptember 4-én elhunyt Roger Etchegaray volt az egyik fő tettes a francia püspökök és a Szent X. Piusz Papi Testvériség (SSPX) alapító Marcel Lefebvre érsek közötti konfliktusnak.

Miközben megadta önmagát a "modernitás" kihívásainak és bevezették a halálosnak bizonyuló konciliáris "reformokat", Etchegaray "brutálisan ellenezte" Lefebvrét, hogy sikeresen megújította a papságot és a liturgiát.

A 70-es évek elején Lefebvre svájci, Ecône-ban található reform szemináriumát "vad szemináriumnak" nevezte, aminek az a "végzete, hogy kudarcba fullad, hat hónap múlva már nem is fog létezni". A valóság pedig az, hogy a francia püspöki tanács szemináriumai egymás után hullottak szét.

Bár Etchegaray kudarcot vallott püspökként, II. János Pál bíborossá tette, valamint az assisi szinkretizmus fő hirdetőjévé.

János Pál őt nevezte meg a 2. évezred "nagy jubileumi bizottság" elnökévé, itt ő lett János Pál "nagy bocsánatkérésének" fő építője.

Etchegaray nem tudott tanulni a hibáiból. 2012 szeptemberében azt írta a La Croix oldalon, hogy "félt" attól, hogy "a lefebvristákkal való lehetséges kibékülés bekövetkezne".

Kép: Roger Etchegaray, © ktabkbih.net, CC BY-SA, #newsUyxnihkvao