Clicks26
sl.news

Rabin: Ni naša naloga, da požigamo cerkve, "za zdaj"

Po požaru v katedrali Notre Dame je francosko izraelski rabin, Shlomo Aviner (76-letni Claude Landauer) povedal, da ne obstajajo »nikakršne smernice, po katerih bi požigali cerkve v tujini. V naši sveti deželi pa je to vprašanje bolj zapleteno. «

Aviner je odgovoril na vprašanja, ki so mu bila poslana preko sporočil SMS. 16. aprila so mu tako zastavili vprašanje, ali bi moral kot Žid biti žalosten zaradi požara ali se tega veseliti, saj je katedrala »malikovanje, ki ga je treba zažgati«.

Vodilni Rabini, med njimi tudi Maimonidi (+1204), menijo, da so cerkve »kraji malikovanja«, ki jih je treba uničiti.

Aviner se sklicuje na rabina, Joela Teitelbauma (+1979), ki se je zavzemal proti izselitvi v Izrael po principu zažganih cerkva, in če Židje tega ne storijo, grešijo.

Toda Aviner poudarja, da je rabin Menachem Kasher (+1983) zavrnil Teitelbauma z naslednjim razmislekom "Če bomo požigali, to pomeni, da bodo cerkve morale biti ponovno zgrajene, večji greh je, da zgradimo cerkev, kot jo pustimo stati."

Aviner črpa javno plačo kot rabin večje nezakonite naselbine Beit El na Zahodnem bregu.

V zadnjih nekaj letih je bilo v Izraelu požganih več cerkva, vendar se policija v nobenem smislu ni potrudila, da bi ujela požigalce.

Pred štirimi leti je izraelski racist, Benzi Gopstein, spodbujal k zažiganju cerkva. Obtožen je bil hujskanja k nasilju, toda požiganje cerkva ni bilo eno izmed dejanj nasilja, zaradi katerih je bil obtožen.

Slika: Shlomo Aviner, © Ariel Horowitz, CC BY-SA, #newsFyfxdakobf