Clicks46
nl.news

Vaticaanse aartsbisschop vindt zijn eigen "waarheid" uit

Aartsbisschop Rino Fisichella, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Nieuwe Evangelisatie, is boos op degenen die erop wijzen dat de Amoris Laetitia van paus Franciscus in tegenspraak is met de Veritatis splendor van Johannes Paulus II uit 1993.

In gesprekken met VaticanNews.va (6 augustus) beweert Fisichella zelfs dat die critici "niet trouw zijn aan de traditie van de Kerk". Maar dit geldt precies voor Amoris Laetitia en haar apologen.

Hij noemt Franciscus' verdraaiing van het geloof een "ontwikkeling van de leer".

Volgens Fisichella moeten we een "dynamisch concept" van de waarheid hebben. Dit wordt algemeen relativisme genoemd, een concept dat toelaat om alles te zeggen en het tegendeel van alles, wat het onderscheid tussen waarheid en leugens opheft.

Fisichella is al bedrieglijk genoeg om zijn relativisme niet in totale openheid te prediken. Daarom vindt hij een nieuw woord uit en zegt dat de waarheid "geen fixistische [Italiaans: fissista] dimensie is".

Degenen zoals Fisichella, die de "waarheid" gebruiken alsof deze net zoals het weer verandert, worden vaak leugenaars genoemd.

Voor Fisichella kan de Kerk geen waarheid aanvaarden die "in zichzelf besloten is". Echter, door haar essentie, is waarheid altijd gerelateerd aan de werkelijkheid, terwijl Fisichella's theorieën een spinnenweb van dromen creëren die geen werkelijkheid kennen buiten Fisichella's geest.

Afbeelding: Rino Fisichella, © Riccardo Rossi CC BY-SA, #newsSgvrjgdlwc