Clicks49
ms.news

Sekali-lagi, Ramalan Viganò Betul: Vatican Akhirnya Mula Menyiasat Penyalahgunaan Homoseksual

Apabila Archbishop Whistleblower, Viganò menuduh Pope Francis pada bulan Julai yang menyindir kewujudan penyalahgunaan homoseksual dalam Seminari Minor Vatican, dia telahdiburuk-burukkan dan diabaikan oleh bulatan yang mengelilingi Pope Francis.

Akan tetapi, pada 18hb September, pihak Vatican mengumumkan Father Gabriele Martinelli, seorang ahli seminarian yang suatu ketika mencabuli ahli seminarian, dan bekas rektor Seminari, yang dituduh menyumbang dalam penularan jenayah yang disebut, akan didakwa. Kedua-duanya milik Opera don Folci.

Martinelli merupakan paderi lantikan, walaupun Kamil Jarzembowski, seorang bekas ahli seminari, memaklumkan kepada prelat, termasuk Francis, yang Martinelli telah berkali-kali mencabuli rakan sebiliknya. Jarzembowski telah dipecat oleh seminary pada tahun 2012.

Pihak Vatican kemudiannya menjelaskan bahawa siasatan tersebut ditundakan kerana undang-undang Vatican memerlukan mangsa untuk mengefailkan aduan dalam setahun namun Francis [dengan murah hatinya] menetapkan pengecualian.

#newsTdfomhtyog