Clicks137
ro.news

Cardinalul Müller: "Episcopii germani provoacă conflicte în loc de unitate"

Cardinalul Gerhard Müller a criticat decizia episcopilor germani de a oferi Împărtășania protestanților care trăiesc în căsătorii mixte.

El a declarat pentru Die Tagespost (28 februarie) că episcopii nu au nici o autoritate să decidă în chestiunile despre credință într-un mod care contrazice credința. Abandonarea doctrinei "de dragul mântuirii sufletelor" ar însemna "să-l corectăm pe Dumnezeu care, în poruncile sale, nu a putut anticipa toate cazurile individuale."

În plus, presupunerea germanilor că primirea comuniunii nu are nimic de-a face cu mărturisirea credinței catolice duce la coexistența mai multor comunități confesionale care se contrazic reciproc. Dar aceasta, explică Müller, "nu poate fi voia lui Dumnezeu".

El nu neagă faptul că pot exista "situații de urgență" atunci când creștini non-catolici pot mărturisi și primi comuniunea. Dar "o căsătorie mixtă nu este o situație de urgență."

Referirea episcopilor germani la "o decizie de conștiință în cazuri individuale" este, prin urmare, conform lui Müller un "truc retoric" și pleonasm, "deciziile de conștiință nu pot fi luate decât pe baza cazurilor individuale."

Acum, episcopii germani se vor confruntă cu consecințe nedorite, Müller avertizează: Cum pot să ofere Împărtășania protestanților, dar să o refuze catolicilor care nu plătesc taxa bisericească germană. Sau, în viitor, protestanții germani pot cere confirmarea în timp ce doresc să rămână protestanți.

Potrivit lui Müller, decizia va provoca conflicte în rândul Bisericii, în loc să promoveze unitatea cu protestanții

Imagine: Gerhard Ludwig Müller, © Elke Wetzig, CC BY-SA, #newsEonvvbwrpa