Clicks250
hr.news

Benedikt XVI.: Ekskluzivni tekst o porijeklju homoseksualnih zlostavljanja

Kolaps seksualne moralnosti, nazvan "seksualna sloboda", koji promiče država, počeo je šezdesetih godina. To je bio kontekst širenja homoseksualnih zlostavljanja u Crkvi, piše Benedikt XVI. u dugačkom članku objavljenom u bavarskom Klerusblattu.

On primjećuje da je "pedofilija dijagnosticirana kao dopuštena i prikladna", dok je katolička moralna teologija "pretrpjela kolaps" koji je Crkvu učinio "bespomoćnom protiv tih promjena u društvu".

"U raznim sjemeništima osnovani su homoseksualni klubovi", dodaje Benedikt: "Jedan biskup, koji je prethodno bio rektor sjemeništa, dogovorio je da se sjemeništarcima prikazuju pornografski filmovi."

On se prisjeća da su "u nekolicini sjemeništa učenici koji su čitali moje knjige smatrani neprikladnima za svećenstvo. Moje knjige su bile skrivene, kao loša književnost, i čitane samo pod stolom".

Benedikt naglašava da homoseksualna zlostavljanja maloljetnika (Ratzinger koristi pogrešan naziv "pedofilija") nisu postala akutna sve do druge polovice 1980-ih.

A "namjerno labavo konstruiran kazneni zakon novog Kodeksa [kanonskog prava]" nije pomogao u rješavanju problema.

Prema Benediktu, homoseksualna zlostavljanja bila su ohrabrena "odsustvom Boga" koji je čak ušao u liturgiju. Benedikt daje primjer: "Euharistija je devalvirala u puku ceremonijalnu gestu kada je ljubaznost zahtijevala da se On ponudi na obiteljskim slavljima ili povodima kao što su vjenčanja i sahrane svim onima koji su pozvani iz obiteljskih razloga".

Međutim, čini se da sam Ratzinger nalazi Božju Crkvu ne u liturgiji, nego u "mnogim ljudima koji ponizno vjeruju, trpe i vole".

On zaključuje članak zahvaljujući se papi Franji "za sve što čini kako bi nam, iznova i iznova, pokazao Božje svjetlo, koje i danas nije nestalo. Hvala vam, Sveti Oče!"

Slika: © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsIowezsfodj