Clicks95
sl.news

Frančišek vpleten v Zanchettin škandal

Argentinski dnevnik ElTribuno.com je (21. februarja) objavil petstransko poročilo iz aprila 2016 o nekdanjem škofu Orana, Gustavu Zanchetti.

Poročilo so podpisali trije nekdanji generalni vikarji in dva monsignorja Orána.

Potrjuje, da je papež Frančišek od leta 2015 vedel o škandalu Zanchette in da je vatikanski govornik Alessandro Gisotti o tem lagal.

Poročilo kaže, da se je Zanchettin padec začel septembra 2015, ko je svojega sekretarja Luis Díaza naprosil, da prenese slike, ki jih je prejel na mobilni telefon. Med tem je Díaz odkril gole samoportrete masturbirajočega Zanchette, ki jih je drugim poslal preko mobilne aplikacije WhatsApp.

Obveščeni so bili kardinal Poli iz Buenos Airesa, nuncijo Emil Tscherrig in papež Frančišek. Mesec dni kasneje je bil Zanchetti poklican k Frančišku. Zanchetta mu je povedal, da so bile fotografije ponarejene, čeprav so bile posnete v njegovi spalnici.

Poročilo obtožuje Zanchetto tudi »čudnega odnosa«, ki ga bi ta naj imel s svojimi semeniščniki.

Zanchetta naj bi te sredi noči ali zjutraj, ko so vstajali s postelje obiskal s svetilko, ter jih prosili, naj ga zmasirajo, sedel na njihovo posteljo, ter jih spodbujal, da so pili alkohol, ter pri tem pokazali določeno preferenco za lepše posameznike.

Drugo poročilo, skupaj s pismi semeniščnikov, je sledilo leta 2017, ko so se razvedele zlorabe bogoslovcev, zaradi česar je Zanchetta moral odstopiti. Kmalu zatem ga je Frančišek vpoklical v Vatikan.

#newsUqsktopfjq