Clicks15
ms.news

Mengenai Relik Yang Membosankan-Francis: “Saya" Tidak Hidup Dalam Istana Apostolik, "Saya" Tidak Akan Menggunakan Bangunan Ini, "Saya" Tidak Akan Menyampaikan Mass Di Sini

Archbishop Greek-Orthodox, Job Getcha dari Telmessos, seorang warganegara Kanada, berkata kepada EcuPatria.org (1hb Julai) mengenai perjumpaan yang Pope Francis serahkan relik St Peter kepadanya.

Apabila Getcha masuk dalam bangunan chapel di Istana Apostolic Palace pada 29hb Jun, Francis menjelas kepadanya bahawa Paul VI ingin menyimpan sebahagian relik Saint Peter dalam chapel miliknya.

Francis kemudiannya bercerita semula perkara yang lalu “ketika sesi doa pada petang yang lalu” dia mempunyai idea sebegini:

“Saya tidak lagi hidup dalam Istana Apostolik, saya tidak akan guna chapel ini, saya tidak akan mengadakan Holy Mass di sini, dan mempunyai relik St. Peter dalam basilika-nya, jadi ianya lebih baik jika mereka disimpan di Constantinople” [di mana tempatnya boleh dikatakan hampir tiada penganut].

Menurut Francis, relik merupakan hadiah dari Tuhan kepada Gereja Constantinople, bagi “saudara Patriarch sayaBartholomew.”

"Ini bukannya hadiah dari saya, tetapi dari Tuhan ,” katanya dengan penuh keyakinan.

#newsRbmxsovbvh