Clicks78
nl.news

Vaticaan bevestigt: Katholieke kerk in China wordt opgeofferd aan het regime

De katholieke kerk in China, die gedwongen wordt ondergronds te leven, en de door het regime beheerde staatskerk zijn volgens Vaticaans staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin "niet twee kerken, maar twee gemeenschappen van gelovigen". Hij zei tegen La Stampa (31 januari) dat hij wil dat ze "hun geloof samen beleven" [onder communistisch toezicht].

Parolin anticipeert lijden [voor de katholieke Kerk], "Als iemand gevraagd wordt een offer te brengen, klein of groot, moet het voor iedereen duidelijk zijn dat dit niet de prijs is van een politiek akkoord." Door zijn ontkenning bevestigt Parolin wat evident is.

De kardinaal probeert met kracht zijn controversiële positie op te leggen en eist "trouw aan de opvolger van Petrus" en "gehoorzaamheid", zelfs wanneer "niet alles onmiddellijk duidelijk en begrijpelijk lijkt." Hij roept verder op tot "vertrouwen, dat niet reageert op wereldse logica", hoewel het goede voor het slechte opofferen door het vleien van de machtigen voor kortetermijnwinst wereldse logica is.

Parolin gelooft in het veranderen van de werkelijkheid door woorden te veranderen: "Uitdrukkingen zoals macht, verraad, verzet, overgave, confrontatie, mislukking, compromis moeten plaats maken voor anderen, zoals dienst, dialoog, barmhartigheid, vergeving, verzoening, samenwerking, gemeenschap.

Hij bevestigt ook dat paus Franciscus persoonlijk de huidige contacten met het Chinese regime volgt, "Al zijn medewerkers handelen in overeenstemming met hem."

Het opofferen van katholieken om antiklerikale regeringen te behagen heeft een traditie in het Vaticaan: Leo XIII heeft het politieke katholicisme in Frankrijk opgeofferd ten gunste van de vrijmetselaarsregering, en Pius XI deed hetzelfde met de Mexicaanse Cristeros.

Afbeelding: Pietro Parolin, © wikicommons, CC BY-SA, #newsAeopoumbdl