Clicks86
nl.news

Priester geëxcommuniceerd omdat hij de waarheid preekt

Bisschop Steven Lopes, 44, van het Ordinariaat voor voormalige Anglicanen in de Verenigde Staten, excommuniceerde vader Vaughn Treco op 1 april voor "schisma".

De parochie van Treco in de voorstad van Minneapolis wordt gesloten. Een tijdlijn van gebeurtenissen werd onlangs gepubliceerd op FriendsOfFatherTreco.org.

De draconische maatregel reageert op een inspirerende homilie van 25 november 2018.

Treco bekritiseerde in deze homilie de "geest" van het Tweede Vaticaans Concilie en van de recente pausen. Hij zei dat Paulus VI meer vertrouwen had in de Verenigde Naties om vrede te brengen dan in de katholieke kerk.

Verder merkte Treco op dat de recente pausen coquetteerden met andere religies. Hij noemde ook de decadentie onder priesters en in religieuze ordes en de ondergang van roepingen.

Op 12 december werd Treco door Mgr. Lopes en zijn vicaris-generaal ontboden. Treco bevestigde dat hij niet twijfelt aan de legitimiteit van het Tweede Vaticaans Concilie en van alle recente pausen, met inbegrip van Franciscus.

Voorts heeft hij zijn trouw aan het katholieke geloof aangetoond in verschillende schriftelijke verklaringen aan zijn bisschop.

Toch werd Treco beschuldigd van "het aanzetten tot schisma's" zonder dat hem werd verteld hoe en waar dit zou zijn gebeurd.

In januari werd hij geschorst uit het priesterschap. De excommunicatie volgde zonder een canoniek proces.

Afbeelding: Vaughn Treco, #newsUtrdiwcixm