Clicks250
hr.news

Pro-gej kardinal suspendira svećenika koji kritizira homoseksualnost, zatvara ga na psihijatriju

Monsinjor Denny Lyle i otac Jeremy Thomas posjetili su 22. rujna oca Paula Kalchika (56), župnika Župe uskrsnuća u Chicagu, jer je naloženo da bude poslan u bolnicu Sv. Luke zbog navodnih psihijatrijskih problema.

Razlog: Kalchik je spalio gej zastavu koja je visjela u svetištu njegove crkve pokrivajući raspelo, kada je 1992. godine slavljena prva misa novoformirane Župe uskrsnuća pod pokroviteljstvom kardinala Josepha Bernardina.

Cupich je tada naredio Kalchiku da ne zapaljuje zastavu, prijetivši mu uklanjanjem njegovih svećeničkih sposobnosti. Nakon toga župljani su preuzeli stvari u svoje ruke i zapalili "vražju stvar" moleći za egzorcizam.

U propovijedi 16. rujna Kalchik je objasnio zapaljenje: "Mnogi kardinali, biskupi, pa čak i Papa, čini se da žive dvostruki život", rekao je istaknuvši da se ponekad predstavljaju kao muškarci koji se bore za svetost, no tada zapisi pokazuju da ili žive "vrlo grješni život" ili "pokrivaju druge koji to čine".

Kalchik je primio prijetnje od homoseksualnih grupa mržnje, tako da mu je bio potreban policijski pratitelj. Čikaška nadbiskupija tvrdila je da uklanjanje Kalchika "nije povezano" s paljenjem zastave.

#newsFovgpkuujd