Taal
Kliks
65
nl.news

L'Espresso hernieuwt beschuldigingen tegenover kardinaal Rodriguez

De pro-Franciscus L'Espresso (5 februari) staat bij haar beschuldigingen tegen kardinaal Oscar Rodríguez Maradiaga van Tegucigalpa, Honduras.

In december beschuldigde het Italiaanse tijdschrift Rodríguez ervan jaarlijks 500.000 euro te ontvangen van de Katholieke Universiteit van Tegucigalpa en 1,2 miljoen dollar te hebben verspild door louche investeringen in Londen.

Rodríguez antwoordde dat de betalingen niet voor hem persoonlijk werden verricht, maar voor pastorale projecten.

L'Espresso wijst er echter op dat de betalingen naar de privérekening van Rodríguez gingen, niet naar die van het aartsbisdom. De hulpbisschop van Rodríguez Juan José Pineda heeft ook geld ontvangen.

L'Espresso toont aan dat deze enorme bedragen niet zijn opgenomen in de balansen die Rodríguez in september 2017 tijdens het Ad-Liminabezoek aan het Vaticaan heeft gepresenteerd. De balansen tonen ook geen bewijs van de meer dan een miljoen euro die hulpbisschop Pineda ontving van de overheid.

Een andere beschuldiging komt van Martha Alegria Reichmann, de weduwe van Alejandro Valladares, een voormalig Hondurees ambassadeur van de Heilige Stoel. Rodríguez, die een vriend van de familie was, overtuigde het echtpaar ervan om hun spaargeld te investeren bij de Londense financier Youssry Henien, dezelfde Henien die Rodríguez 1,2 miljoen euro van zijn aartsbisdom liet verliezen. Reichmann realiseerde zich in februari 2015 dat het geld weg was. Pogingen om contact op te nemen met Henien of Rodríguez bleven onbeantwoord.

Tot nu toe verdedigde Rodríguez zich door te zeggen dat kritiek tegen hem een aanval was op de "hervormingen" van paus Franciscus.

Afbeelding: Oscar Rodríguez Maradiaga, © Gabriele Merk, CC BY-SA, #newsGcxvcfmjhm
nl.news heeft dit bericht genoemd in Rodríguez Maradiaga is de kingmaker van Francsicus.