Clicks87
nl.news

Nog meer "Dubia" gericht aan Franciscus: moedigt Franciscus priesters tot liegen aan?

Hongkong-kardinaal Joseph Zen, 87, publiceerde op zijn blog (5 juli) "Dubia" (twijfels) over de Vaticaanse richtlijnen voor de registratie van Chinese regimegeestelijken.

De ondertekening van de registratie vereist dat zij het geloof verbreken omdat het regime het niet respecteert en van de ondertekenaars verlangt dat zij hetzelfde doen, legt Zen uit.

Hij laat zien dat de richtlijnen (§5) dit probleem "oplossen" door te zeggen dat "voor het welzijn van de gemeenschap" een priester/bisschop alles kan ondertekenen wat de regering nodig heeft, terwijl hij tegelijkertijd niet accepteert wat hij ondertekend heeft.

Maar dit is "tegen alle fundamentele moraaltheologie in", merkt Zen op: "Als dit geldig zou zijn, zou dit zelfs afvalligheid rechtvaardigen".

Zen besluit: "Dit document heeft het normale en het abnormale, het rechtmatige en het zielige radicaal op zijn kop gezet."

De richtlijnen geven uitvoering aan de geheime overeenkomst van het Vaticaan met China, waarna volgens Zen "niets is veranderd" en minderjarigen onder de 18 jaar niet meer mogen deelnemen aan enige religieuze activiteit.

Afbeelding: Joseph Zen, © Etan Liam, CC BY-SA, #newsTiaorclgqz