Bahasa
Klik
46
ms.news

AP Eksklusif Yang Kecewa Menyerang Francis

Seorang AP Eksklusif (5hb Februari) telah dimaklumkan bahawa suatu surat tulisan Juan Carlos Cruz (yang kini menetap di Philadelphia) yang berjumlah 8 muka surat telah diterima oleh Pope Francis pada tahun 2015. Cruz merupakan mangsa pendera kepada Father Chili, Fernando Karadima. Surat ini jelas menggambarkan bagaimana Karadima mendera secara seksual ke atas Cruz dan penjawat kerja agama Chili yang lain, antaranya termasuk Bishop Juan Barros (Osorno, Chile), yang mengabaikan permasalahan ini dengan sepenuhnya.
Isu penderaan homoseksual Karadima tidak pun dibawa debat. Sebaliknya, yang diperdebatkan adalah tuntuntan tentang zon masa Bishop Barros yang turut berada dalam bulatan masa Karadima, yang turut tahu akan hal mereka berdua ini.
Pada masa lalu, Francis giat mempertahankan Barros, sehinggakan mengata bahawa ini adalah tuduhan fitnah “slander”. AP Eksklusif mengatakan fakta yang bukan lagi benda baharu (berkenaan dengan Barros), namun yang paling menarik dalam isu ini adalah emosi orang ramai yang dipanah ke arah Francis secara rawak.

Gambar: © Marko Vombergar, Aleteia CC BY-SA, #newsDvpqyzifml
Tulis komen
ms.news telah menyebut tentang kiriman ini dalam "Tuhan Jadikanmu Gay"-Pope Francis.