Clicks27
ms.news

Prelat Gay 'Hantu' -Menulis Dokumen Vatican Menentang Seminarian Gay

French Jesuit dan ahli psikologi Tony Anatrella, berumur 77, ditahan daripada jabatan awam akibat dakwaan gangguan homoseks, Bishop Agung Paris, Michel Aupetit membuat pengumuman tersebut pada bulan Julai kepada AFP.

Telah berlanjut selama bertahun-tahun lamanya khabar angin yang mengatakan bahawa Anatrella menyentuh seminarian dan yang lain-lain dengan tidak betul. Pada tahun 2006, 3 orang pesakit menuduh dia melakukan pencabulan homoseks. Ketiga-tiga dakwaan tersebut telah diperbaharui pada 2016 dan penguatkuasa Gereja telah mula membuat siasat.

Bombshell: Anatrella merupakan penasihat bagi jabatan Curia Rom dan dikatakan salah seorang daripada beberapa orang penulis Vatican yang menerima Instruction Concerning the Criteria for the Discernment of Vocations(Arahan Berkenaan Dengan Kriteria Bagi 'Discernment' Vokasion) (2005). Arahan tersebut ditandatangani oleh Kardinal Zenon Grocholewski dari Congregation for Catholic Education (Kongregasi Pendidikan Katholik) yang diterbitkan dalam Osservatore Romano selaras dengan komentar tulisan Anatrella.

Nota sampingan, Anatrella merupakan ahli yang dinamai pada tahun 2010, seorang ahli komisen pertanyaan yang berperanan ntuk menguji penampakan yang telah dipastikan olehMedjugorje.

Gambar: Tony Anatrella, © Peter Potrowl , CC BY-SA, #newsBvkimjidkc