Clicks241
hr.news

Je li Vatikan podupirao Pellove klevetnike?

Neki smatraju da su neprijatelji kardinala Georgea Pella protiv njega koristili neutemeljene optužbe, kako piše Henry Sire u Papi diktatoru (2017.).

On ukazuje na slučajnosti u upadima optužbi za seksualno zlostavljanje protiv Pella i interno protivljenje Pellu kada je pokušao srediti financije Vatikana.

Do veljače 2015. godine Pell je u raznim vatikanskim dikasterijima otkrio 1,4 milijarde eura koji su nedostajali u bilanci.

Prema riječima Sirea, ovo je razbudilo Pellove protivnike, osobito kardinale Calcagna, Versaldija, Bertella i Parolina koji su Pella smatrali "glavnim neprijateljem".

Pell je u više navrata tražio od Franje Calcagnovo otpuštanje kao predsjednika Uprave za zaštitu baštine Svete stolice (APSA). Franjo je odgovorio da će mu trebati dokaz nepravilnosti. Iako je Pell donosio dokaz za dokazom, Franjo je zaštitio Calcagna s kojim je redovito večerao.

U Australiji je policija lovila Pella zbog iznimno teških optužbi. Posebna radna skupina intervjuirala je Pella u Rimu 2016. godine.

U lipnju 2017. godine donesena je odluka o progonu Pella. Vratio se u Australiju gdje je bio osuđen za seksualno zlostavljanje koje se nije moglo dogoditi.

Prema riječima Henryja Sirea, kardinal Parolin znao je 19. lipnja 2017. godine, preko australskog nuncija, da će se Pell suočiti sa suđenjem. Dan kasnije prisilio je Libera Milonea, Pellovu desnu ruku u sređivanju vatikanskih financija, da podnese ostavku.

Slika: George Pell, © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-SA, #newsQsjzqrbggc