Clicks27
ms.news

Dalam Kamera: Francis Diperbodohkan Oleh Aktivis Yang Dikenal-pasti "Mengekploitasi" [VIDEO]

Selepas sesi pendengaran 20hb Februari, Pope Francis berjumpa dengan sekumpulan aktivis Anti-Gereja Poland yang mengeksploitasi dalam “penyalahgunaan”.

Kumpulan ini diketuai oleh MP Poland, Joanna Scheuring-Wielgus dan Marek Lisiński, ketua dana yang tidak dipasti "Jangan gentar".

Dua orang tersebut menyerahkan Francis dengan “laporan” mengenai "penyalahgunaan" kleriks yang tidak dipasti di Poland.

Francis pun mula berdoa dengan mereka seolah-olahnya tiada yang memberitahunya bahawa Scheuring-Wielgus dan Lisiński merupakan militan atheis.

Apabila dia dengar Lisiński telah kesengsaraan dalam "penyalahgunaan" yang berkenaan dengan dirinya, Francis mencium tangannya. Dia berjanji akan bacakan “laporan” tersebut dalam synod yang akan datang.

Scheuring Wielgus merupakan pemimpin aktivis yang pro-gay dan pro-gugur. Dia telah berkata bahawa tiada yang dibenar menggelarkan kanak-kanak yang belum lahir sebagai "budak" atau seorang "manusia". Dalam laporannya, dia mensasarkan dalam tujuan provokasi dalam “peletakan jawatan Episcopate Poland”.

Lisiński memberitahu Stesen Radio Negara Poland bahawa dia memerlukan wang, dengan contoh Australia dan Amerika Syarikat.

Seorang bekas kaki botol, menuntutkan bahawa dia telah “dicabuli” oleh paderi parish ketika dia seorang budak altar yang berumur 13 tahun, walaupun tiada apa yang boleh membuktikan dia pernah berkhidmat dalam fungsi jawatan tersebut.

Gereja merupakan antara organisasi yang minoriti di Poland yang mencipta polisi sebegini dalam menangani kes penyalahgunaan seks atas minoriti. Walau-bagaimanapun bagaimaapun, "laporan" tersebut hanya bertindak menyerang Gereja.

Laporan tersebut hanya mengandungi sedikit kes penyalahgunaan yang berbukti. Opole Diocese telahpun menerbitkan senarai panjang yang mengandungi banyak kepalsuan yang dibentangkan mengenai Paderi Opole yang dituduh terlibat dalam kesalahan tersebut.

#newsCqaqksefog