Clicks178
hr.news

Vatikan ukorio američkog biskupa pošto je "bio sam s maloljetnicima"

Kongregacija za nauk vjere izrekla je kanonski ukor bivšem čejenskom biskupu Josephu Hartu (89), "zbog njegovog flagrantnog nedostatka razboritosti kao svećenika i biskupa dok je bio sam s maloljetnicima u svojoj privatnoj rezidenciji i na raznim putovanjima", izvještava CioceseOfCheyenne.org (25. siječnja). Hart je dao ostavku 2001. godine.

Prvotno je Hart bio optužen za homoseksualno zlostavljanje maloljetnika mlađih od 16 godina i za nagovaranje ispovijedi, navode koje je odvjetnik biskupije nazvao "vjerodostojnima" 2018. godine.

Biskupijsko osoblje s "profesionalnim iskustvom", uključujući generalnog vikara, pregledalo je šest (!) optužbi i Harta prozvalo krivim "s moralnom sigurnošću", prije nego što je Vatikan započeo postupak.

Konačni dekret Vatikana oslobodio je Harta sedam optužbi, dok pet drugih optužbi nije bilo moguće dokazati moralnom sigurnošću. Dvije optužbe nisu se smatrale kaznenom prirodom, jer su muški partneri imali 16 i 17 godina, a time nisu bili maloljetnici.

Jedan slučaj muškarca mlađeg od 16 godina koji je prijavljen Kongregaciji i kojeg biskupija smatra vjerodostojnim nije ni spomenut u dekretu. Čejenskom biskupijom upravlja pro-homoseksualni biskup Biegler.

#newsKkbdhxjymy