Clicks16
ms.news

Tiga Benda yang Akan Saya Perkatakan Semasa Synod Pemuda-Oleh Maestro Aurelio Porfiri

Tidak banyak yang tahu, tetapi pada zaman dahulu, saya telah menyertai banyak synod Vatican.

Tidak, saya bukan father synod walau sekalipun, namun saya merupakan salah seorang ahli yang berada di sisi Father-father Synod ketika di Hora Tertia. Saya tidak pernah ada peluang untuk mencelah dalam mesyuarat-mesyuarat mereka, diberi adalah apa yang mereka inginkan saya tulis dalam beberapa tahun yang lalu. Kini, saya rasa tidak lagi saya diundangkan untuk berbuat demikian, mahupun pada masa hadapan.

Kini, saya telah mesuk ke dalam bulatan pertengahan usia,berkenaan dengan Synod Pemuda yang akan datang, terdapat sedikit banyak yang saya ingin katakan. Ya, sekurang-kurangnya 3 perkara. Memandangkan saya tidak dapat bersuara dalam Synod, maka akan saya buat di sini.

1) Wahai orang muda, jangan Young people, do not menyalahgunakan masamu sebagai pemuda. Ia merupakan suatu proses, suatu masa kematangan yang menuju ke arah kedewasaan. Mereka yang memuji zaman pemuda adalah mereka yang membenci duniawi atau berusia lebih tua. Itulah sebab saya tidak berdiri di sisi "Mass-mass pemuda". Mass adalah milik kita semua, bukan sesuatu segmen dalam anak-anak Tuhan.

2) Wahai orang muda, ingatlah apa yang Pope katakan kepadamu, jadilah watak utama dalam sejarah hidupmu. Jangan menerima apa yang diperkatakan oleh penulis dominan yang cuba untuk menjadikan anda percaya. Termasuklah sesetengah yang wujud dalam Ibu Suci , Gereja kita.Mintalah Gereja untuk cabar persoalan duniawi dan lontarkan soalanmu jika perlu, supaya Gereja tidak melarut dan menjadi sebahagian daripada dunia yang fana dan sementara.

3) Wahai pemuda, alamilah budaya tradisi, saya tidak kata "tradisionalisme" tetapi Tradisi, harta tidak ternilai yang kaya dengan warisan kesenian,kecantikan dan spiritual. doa dan budaya yang diturunkan oleh father-father kita. Ingatlah, sesiapa yang memeluk kepada tradisi akan menemui visi lebih jauh. Saya dapat rasakan bahawa hayat dan masa saya dalam dunia ini semakin singkat, hari demi hari. Anda semua harapan saya, dan merupakan kaki yang akan teruskan perjalanan, demi apa yang kita telah terima.

Gambar: © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsXqepddornb