hu.news
3716

Az eltörlések "Egyháza": húsz év után TILOS a konfirmáció

A 76 éves Vincent Nichols bíboros, aki megtartja a Ramadánt, homoszexuális liturgiákat tart, és állítólag 2020 novemberében nyugdíjba vonult, levélben közölte az angol Latin Mise Társasággal, hogy a Westminsteri Főegyházmegyében a konfirmáció szentségét többé nem fogják római rítus szerint celebrálni.

A Latin Mise Társaság közel KÉT évtizeden keresztül - tehát már Benedek Summorum Pontificuma előtt is - évente rendezte meg a konfirmációt. A liturgiát egy westminsteri segédpüspök és egy alkalommal Raymond Burke bíboros is celebrálta.

Egy másik római rítusú konfirmációt is lemondtak, ezúttal Bernard Longley birminghami érsek.

Kép: © Joseph Shaw, CC BY-NC-ND, #newsHqyggjzhnyBazsó-Dombi Attila
bérmálás (lat. confirmatio, 'megerősítés'): I. a Szentlélek közlésének szentsége, mely a →keresztségben kapott újjászületést, a megváltás misztériumába való beavatást elevenné, hatékonnyá teszi. A hét →szentség közül a második, csak egyszer szolgáltatható ki. Az →élők szentsége. Felvétele az üdvösség elnyeréséhez nem feltétlenül szükséges, de aki hanyagságból mulasztja el, súlyos bűnt követ el. …More
bérmálás (lat. confirmatio, 'megerősítés'): I. a Szentlélek közlésének szentsége, mely a →keresztségben kapott újjászületést, a megváltás misztériumába való beavatást elevenné, hatékonnyá teszi. A hét →szentség közül a második, csak egyszer szolgáltatható ki. Az →élők szentsége. Felvétele az üdvösség elnyeréséhez nem feltétlenül szükséges, de aki hanyagságból mulasztja el, súlyos bűnt követ el. A prot-oknál a →konfirmáció nem szentség. - 1. Elnevezése. A K-i Egyh-ban az Ef 1,12 alapján szfragisz, 'pecsét' v. müron, 'kenet'; a Ny-i Egyh-ban a 2Kor 1,21 alapján confirmatio, 'megerősítés'. A szláv nyelvekben birmovaty, 'megerősít', ebből származik a m. ~ szó. A ~ szentségének kiszolgáltatója a →bérmáló, felvevője a →bérmálkozó, felvétele a →bérmálkozás.
bérmálás – Magyar Katolikus Lexikon
Donna Bianca
Szerintem gépi fordítással készült.
Atosz80
nem komfirmáció hanem első áldozás illetve bérmálás mert komfirmálni csak a protestánsok szoktak de mindegy