Clicks391
hr.news
1

Benedikt XVI. važe ženski đakonat u čudnoj fusnoti

Bivši Benedikt XVI. rekapitulirao je povijest Međunarodnog teološkog povjerenstva u čestitku od četiri stranice za njegovu 50. obljetnicu (Vatican.va, 29. studenog).

Spominje kao "velike ličnosti Vijeća" Henrija de Lubaca, Yvesa Congara, Karla Rahnera i kao "važne teologe" Hansa Urs von Balthasara, Heinza Schürmanna, Rudolfa Schnackenburga i Johannesa Feinera, iako su imali uništavateljski utjecaj na Crkvu.

Rahner i Feiner čak su napustili Teološku komisiju jer Katolička crkva nije postala član ekumenskog Svjetskog vijeća crkava na koje je u to vrijeme snažno utjecao sovjetski KGB.

Benedikt XVI. pozitivno spominje anticrkvenog njemačkog kardinala Karla Lehmanna (+2018.) kao "novu generaciju" teologa u Komisiji i predstavlja ga na istoj razini kao Talijana Carla Caffarru (+2017.) koji je kasnije formulirao Dubiju usmjerenu prema Franji.

S druge strane, on istinskog katoličkog moralnog teolog Williama Maya (+2014.), oca mnoge djece, naziva zagovornikom "najstrožeg starog začeća", omalovažavajuću osudu koju ima i za velikog moralnog teologa Johna Finnisa (79).

"O đakonicama je odlučeno"

U fusnoti je Benedikt spomenuo dokument Komisije iz 2003. godine o đakonicama tvrdeći da je zaključio da "čisto povijesna perspektiva" ne dopušta postizanje "konačne sigurnosti", ali da se o tom pitanju mora odlučiti "na doktrinarnoj razini".

Međutim, ta je procjena netočna. U dokumentu se jasno protivi đakonicama i tvrdi da rane crkvene đakonice nisu zaređene, već su samo bile socijalne radnice. Stoga ponovno potvrđuje jedinstvo đakona, svećenika i biskupa kao jedan sakrament.

Tadašnjeg generalnog tajnika Teološke komisije, oca Georgea Cottiera iz OP-a, La Croix je pitao je li nakon tog dokumenta ženski đakonat još uvijek opcija. Cottier je odgovorio da dokument "podržava podršku isključivanju ove mogućnosti".

U drugoj fusnoti Benedikt otkriva ljudska razmatranja priznajući da je kao predsjednik Komisije jednom preskočio sastanak plenarnog zasjedanja zbog svog osobnog prijatelja oca Juana Alfara SJ.

Alfaro je postao strastveni zagovornik heretičke teologije oslobađanja, ali kardinal Ratzinger nije se želio suprotstaviti njemu i "izgubiti prijateljstvo".

Slika: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsBhfhlujizt
Ante77 likes this.