hr.news
318

Kardinal pozvao Franju da zaustavi belgijske homoseksualce

Kardinal Willem Eijk iz Utrechta u Nizozemskoj objavio je 27. rujna izjavu (LaNuovaBq.it) protiv "liturgije" flamanskih biskupa za homoseksualne konkubinate.

Piše da je prvi put da jedna biskupska konferencija "dopušta" takve "blagoslove" i da se to temelji na Amoris Laetitiji. Međutim, Eijk objašnjava da je značenje izraza "razlučivanje" koji koristi AL "da se ljudi u neregularnom odnosu dovedu do toga da shvate što je istina o njihovom odnosu".

Drugim riječima, "shvaćaju da njihov odnos krši Božji stvoreni poredak i stoga je moralno neprihvatljiv". Eijk navodi pet prigovora na tekst "blagoslova":

1. Molitva u kojoj se homoseksualni parovi "obvezuju" jedno drugome slična je obredu vjenčanja.
2. Situacije koje su pogrešne s moralne točke gledišta ne mogu biti blagoslovljene. Božja milost ne obasjava put grijeha.
3. Tekst je u suprotnosti s izjavom Kongregacije za nauk vjere iz veljače 2021. godine.
4. Tekst tjera homoseksualce da kažu "po tvojoj ćemo riječi živjeti" iako Božja Riječ homoseksualne činove kvalificira kao grijeh.
5. Ako homoseksualni konkubinati mogu biti "blagoslovljeni", mogu biti "blagoslovljeni" i muškarac i žena koji žive zajedno bez braka.

Eijk izražava apsurdnu nadu "da će crkveno nadležni krugovi uskoro zatražiti od flamanskih biskupa da povuku svoju izjavu i da će oni udovoljiti tom zahtjevu".

#newsQjcjrzdtfv