Clicks111
hr.news

Nakon neuspjelog imenovanja: isusovac je novi hongkonški biskup

Franjo je 17. svibnja imenovao oca isusovca Stephena Chowa Sauyana, koji je provincijal kineske provincije Družbe Isusove od 2018. godine, novim hongkonškim biskupom.

Rodom iz Hong Konga, preuzet će dužnost od kardinala Johna Tong Hona (81), koji je doveden kao apostolski administrator nakon što je njegov nasljednik umro 2019. godine. Chow, školovani psiholog, studirao je na Minnesoti i Sveučilištu Harvard. Položaj će preuzeti tek u prosincu.

Prošlog rujna Chow je rekao da će se o novom zakonu o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu razgovarati s učenicima u školama kojima upravljaju isusovci u Hong Kongu "kao objektivnoj činjenici" i da će "biti očuvana neutralnost u nastavi". Kardinal Zen koji se povukao kao hongkonški biskup 2009. godine, oštro je kritizirao zakon i upotrijebio sva sredstva kako bi izbjegao imenovanje oca Petera Choya, pekinškog kandidata po odabiru.

Metodistički profesor Lo Lung-kwong, istraživač sa Božanske škole kineskog sveučilišta u Hong Kongu, rekao je za South China Morning Post da je odabir Chowa "razborita odluka" jer "nije pokazivao očitu političku sklonost" - što znači da je na strani vladajućih.

Prošle je godine Vatikan otkazao planiranu najavu novog biskupa nakon što je kandidat to odbio u zadnji trenutak.

#newsGjrnapypyj