Clicks136
hu.news

Kárelhárítás: Cupich egy pap mögé rejtőzik

A Libertyville-i Szent József plébánia lelkésze, John Trout atya nyilatkozatot adott ki (alább), amelyben azt állítja, hogy nem igaz, hogy Cupich chicagói bíboros elrendelte, hogy a szentmise után ne imádkozzanak Szent Mihályhoz.

Ez ellentmond annak, amit a segédpapja, Emanuel Torres-Fuentes atya (2018-ban szentelték fel) a múlt héten egy élő közvetítés során mondott: "Cupich bíboros utasítása nyomán szeretnénk mindenkit emlékeztetni, hogy a Szent Mihályhoz szóló imát nem szabad nyilvánosan elmondani a szentmise után".

Trout szerint Cupich kijelentette, hogy "az imák elmondása soha nem zavarhatja, nem szakíthatja meg és nem vonhatja el a figyelmet az egyház nyilvános liturgiájáról", és hogy "az ilyen imáknak mindig az egyház egységét kell elősegíteniük, amelyet (állítólag) Péter utóda garantál".

A pap közleménye ezután kifejti, hogy Torres-Fuentes atya "félrebeszélt", amikor "tévesen Cupich bíborosnak tulajdonította a kijelentéseket". A döntő pont az, hogy e szófordulat után a Szent Mihály ima nem folytatódik a Szent József plébánián.

Ennek az imának a mise utáni elmondását 1886-ban XIII. Leó vezette be, és az 1969-es Novus Ordo bevezetésével eltörölték. Ferenc pápa, akire Trout hivatkozik, ajánlotta az imát 2018 szeptemberében.

Cupich arról hírhedt, hogy papjaira hárítja a felelősséget.

Kép: Blase Cupich, © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsHeifjvzwvg