Lehet-e lelke a mesterséges intelligenciának?

A transzcendencia kifejezéssel Istenre szokás utalni vagy egy olyan állapotra, amely túllép az emberi érzékelésen. Pontosan erről szól a Transzcendens című 2014-es film, amelyet Wally Pfister, …More
A transzcendencia kifejezéssel Istenre szokás utalni vagy egy olyan állapotra, amely túllép az emberi érzékelésen. Pontosan erről szól a Transzcendens című 2014-es film, amelyet Wally Pfister, Christopher Nolan operatőre rendezett. Itt a mesterséges intelligencia tör isteni babérokra, az emberek pedig csak egyféleképpen szabadulhatnak meg tőle: ha örökre lekapcsolják az internetet.
– Mindig azon voltam, hogy elektromos impulzusokká alakítsam az agyműködést. Nem sikerült. Az ember érzelmei tele vannak önellentmondásokkal. Szeretünk valakit, miközben gyűlöljük, amit tesz. Egy gép ezt nem tudja kezelni – magyarázza a tudós férfi Wally Pfister Transzcendencia című 2014-es sci-fijében. – Te tudod? – kérdez vissza Evelyn. – Igen – válaszolja magabiztosan a jó barát. Ugyanis arról van szó, lehetséges-e, hogy lelke legyen a mesterséges intelligenciának. A film az utolsó pillanatig azt próbálja bizonygatni, hogy lehetséges. Nagyon leegyszerűsítve úgy, hogy lemásolják egy ember agyát. Esetünkben …More
Bazsó-Dombi Attila
Nyilván nincsen lelke a mesterséges intelligenciának, nem lehet a lélek mibenlétéből adódóan. A szándékom a posztolással a Gloria.TV látogatóit gondolkodásra ösztönözni ebben a súlyos próbatételekkel terhelt időben.
lexikon.katolikus.hu/L/lélek.htmlMore
Nyilván nincsen lelke a mesterséges intelligenciának, nem lehet a lélek mibenlétéből adódóan. A szándékom a posztolással a Gloria.TV látogatóit gondolkodásra ösztönözni ebben a súlyos próbatételekkel terhelt időben.

lexikon.katolikus.hu/L/lélek.html
Xzenon
Igen, ez fontos kérdés. És még: időszerű is. Lassan érkezik az a korszak, ahol ezek a dolgok-lények mindennaposak lesznek.
Xzenon
Ezt a kérdéskört már vagy egy évtizede érintette a Csillagkapu sorozat is: az Ősök (az eredeti első teremtett emberek) képesek voltak a 'felemelkedésre', viszont a többi szuperintelligens faj (pár embert kivéve = szentek ?!) viszont pont az ilyen klónozó+tudatáttevő technikák miatt már NEM. Igaz, kvázi "örökké" éltek, de csak egy pontig.... Tehát a sorozat írói/szerzői is elismerték, van …More
Ezt a kérdéskört már vagy egy évtizede érintette a Csillagkapu sorozat is: az Ősök (az eredeti első teremtett emberek) képesek voltak a 'felemelkedésre', viszont a többi szuperintelligens faj (pár embert kivéve = szentek ?!) viszont pont az ilyen klónozó+tudatáttevő technikák miatt már NEM. Igaz, kvázi "örökké" éltek, de csak egy pontig.... Tehát a sorozat írói/szerzői is elismerték, van "valami többlet" a gépi intelligenciánál. (A robot logikusan gondolkodik mindig, de nem ésszerűen.)