hr.news
94

Njemačko izvješće o zlostavljanju samo sebe diskvalificira: četiri konstruirana slučaja protiv Ratzingera

Izvješće o zlostavljanju u Münchenu, koje šire oligarhijski mediji, optužuje minhenskog nadbiskupa Josepha Ratzingera (1977.-81.) da na slučajeve homoseksualnog zlostavljanja u četiri slučaja "nije reagirao u skladu s pravilima ili neprikladno". Ratzingerovi postupci mjere se današnjim standardima. Čak i u tom slučaju, oni su uzorni.

Prvi slučaj: Svećenik je 1960-ih osuđen na zatvor zbog homoseksualnih zločina. Nakon što je odslužio kaznu, minhenski kardinal Döpfner prebacio ga je u inozemstvo. Za vrijeme Ratzingerova mandata, svećenik je tražio da mu se dopusti da mirovinu provede u svojoj bavarskoj domovini. Zahtjev je odobren krajem 1970-ih.

U izvješću se lažno tvrdi da je Ratzinger poznavao počinitelja jer je proveo godišnji odmor u njegovoj bivšoj župi. Istina: Ovaj je praznik bio u kolovozu 1982. godine, kada Ratzinger više nije bio minhenski nadbiskup. Izvješće također optužuje Ratzingera za činjenicu da je svećenik oslovljen "kao župnik" [što u Njemačkoj odgovara "ocu"] kada se vratio u Bavarsku, što se lažno predstavlja kao "počasna titula".

Ratzinger navodi da nije znao zašto je homoseksualni svećenik radio u inozemstvu. Svećenik nikada nije relapsirao. Stvar se raspiruje kao "slučaj", a čak i izvješće Ratzingera opisuje "kao oslobođenog optužbe u cjelini".

Drugi slučaj: Svećenik iz biskupije Essen osuđen je početkom 1970-ih za "pokušaj bluda s djecom i seksualnu uvredu" i pet godina kasnije za egzibicionizam. Prema izvješću, Ratzinger je pristao da svećenik radi u Münchenu, gdje je relapsirao. Sud ga je osudio na uvjetnu kaznu zatvora. Bio je na psihijatrijskom liječenju i radio kao vjeroučitelj. Benedikt XVI. poriče da je bio potpuno informiran o slučaju Essen, tvrdnji koja je osporena.

Treći slučaj: Svećenik strane biskupije, čiji je biskup bio njegov stric, u domovini je osuđen na uvjetnu kaznu zbog zlostavljanja djece. Stric biskup je tražio da se njegov nećak smjesti u München na doktorski studij. Ratzinger je udovoljio zahtjevu. Svećenik je također raspoređen u pastoral kao kapelan. U Münchenu su ga promatrali kako se kupao gol i nastojao je imati privatne kontakte s oltarnim dječacima. Kao posljedica toga, bio je otpušten i zabranjen mu je bilo kakav pastoralni rad. U vještačenju se bez ikakvih dokaza tvrdi da je Ratzinger za osudu "znao" u inozemstvu.

Četvrti slučaj: Minhenski svećenik osuđen je za snimanje "razvratnih fotografija" djevojaka mlađih od 14 godina. Ratzinger ga je premjestio u dom za starije osobe i u bolnicu. Živio je u župi gdje je i predvodio euharistiju. Izvješće Ratzingera optužuje za "neuspjeh" ili "ravnodušnost i nezainteresiranost" - opet bez iznošenja činjenica.

Zaključak: Nijemci su proizveli još jedno "stručno mišljenje o zlostavljanju" koje sam sebe diskvalificira.

Slika: 27.02.2013 © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-ND, #newsBhcecnzbxx