Clicks226
hr.news

Utjeha: Osnivači neokonzervativnog skandala "nisu bili pravi perverznjaci"

Francuska novinarka Céline Hoyeau napisla je knjigu o ljudima kao što su otac Marie-Dominique Philippe (zajednica sv. Ivana), njegov brat otac Thomas Philippe i Jean Vanier (L'Arche), André-Marie van der Borght, zvani Ephraim (Zajednica Blaženstva), i raspopljen otac Thierry de Roucy (Dom srca).

Bili su junaci tijekom ambivalentnog papinstva Ivana Pavla II., ali su kasnije optuženi za zlostavljanje. Sama Hoyeau bila je dio "generacije Ivana Pavla II." i sudjelovala je u povlačenjima tih zajednica. Sada radi za antikatolički dnevni list La Croix.

Ti su osnivači bili "manipulativne" i "dvolične ličnosti" koji uglavnom nisu bili pravi perverznjaci koji bi uživali u iskorištavanju drugih, izjavila je za cruxnow.com (12. travnja).

Bili su karizmatični, entuzijastični, emocionalni, zadivljujući svojom naklonošću, sjajni propovjednici, imali su auru i "blještave intuicije", predstavljali su visoki duhovni ideal koji je ispunjavao očekivanja njihove javnosti koja ih je smatrala "svecima".

Stoga su privukli zvanja i pojavili se kao uspješni "ljudi Providnosti", sposobni "spasiti Crkvu" i reevangelizirati društvo dok se prosječna župa raspadala.

Međutim, pokazali su i narcisoidnu manu i, prema Hoyeau, koristili su druge za svoje ciljeve na intelektualni, duhovni, financijski i seksualni način, ali "da toga nisu nužno bili svjesni". Neki od njih opravdavali su svoje napade na odrasle žene s devijantnom mistikom koja je bila u skladu s njihovim emocionalizmom i sentimentalizmom.

Za Hoyeau je kontekst crkve [Novus Ordo] omogućio zlostavljanja jer ti osnivači nisu naišli na protutežu izvan ili unutar svoje zajednice. U svom ograničenom kapacitetu otkrivanja istinskih problema, ona vidi "kontekst krize, velikih očekivanja obnove za katolike i odsutnosti kontrole".

U stvarnosti, kultura ljubljenja i grljenja koja je otvorila vrata zlostavljanjima, promovirana je u javnosti kao znak "nove Crkve" koja se smijala "zakonima", "uskogrudnosti" i "skrupuloznosti" Crkve "pred Saborom".

Slika: Jean Vanier, Marie-Dominique Philippe, Thomas Philippe © NAME, CC BY-SA, #newsKpdvdqppno