hu.news
731

Anglikán módszer: Ferenc fejjel előre tart a szakadék felé

A Caminante-Wanderer.Blogspot.com augusztus 15-ei cikkében párhuzamokat vélt felfedezni az anglikán egyház és Ferenc pápa Novus Ordo csoportjának összeomlása között.

• 1841-ben Jeruzsálemben egy botrányos, egységes anglikán/lutheránus/kálvinista püspökséget hoztak létre, ami John Henry Newmant katolikus hitre való megtérésre késztette.

• 1847-ben Gorham tiszteletest nevezték ki Brampford Speke plébániára, bár ő tagadta, hogy a keresztelkedés megtisztítana. Ez Henry Manning, Robert Wilberforce és James Hope, a Lordok Házának tagjának katolikus hitre való áttérését eredményezte.

• 1913-ban az anglikán Mombasa egyházmegyéje és Uganda protestánsokkal tartott misét Kikuyóban. Ez Ronald Knox, anglikán pap katolikus hitre való megtérését eredményezte.

• 1947-ben Ernest Barnes, Birmingham anglikán püspöke megkérdőjelezte Mária szüzességét, Jézus feltámadását, és támogatta a fogamzásgátlást. Onich MacFarlene-Barrow skót pap szerint nem szabad együtt lenni egy közösségben egy ilyen istenkáromló püspökkel, és később szintén katolikus lett.

• Caminante megjegyezte, hogy a Novus Ordo csoport testesíti meg ma azt, ami az anglikánokra volt jellemző 100 évvel ezelőtt: homoszexualizmus (Ferenc), a Szűzanya szüzességének és Krisztus feltámadásának tagadása, protestáns áldozás (szintén Ferenc).

• Ma az struktúra nélküli anglikán egyház, amelyet az állam dekoratív céllal tart fenn, hite és templomai üresek - de ezen az úton haladva a katolikus egyház is hasonló sorsra fog jutni.

Kép: © Mazur/catholicnews.org.uk , CC BY-NC-ND, #newsWscdqokyvd