Clicks560
hr.news

Tri dana prerano? 134 šaljivaca traži "ukidanje" tradicionalne latinske mise

Skupina od 134 nepoznate osobe, uglavnom Talijana, potpisala je 29. ožujka otvoreno pismo tražeći ukidanje Tradicionalne latinske mise (TLM).

Pismo je trebalo biti objavljeno tri dana kasnije. Voditelj skupine je Andrea Grillo, antikatolik koji predaje "liturgiju" za benediktince u Sant'Anselmu u Rimu.

Grillovo pismo tvrdi da je TLM "zatvoren u povijesnoj prošlosti". Isto bi se moglo reći za Krista, Evanđelje, Mozarta.

On misu koja - za razliku od Novus Orda - privlači mlade obitelji, mlade i mlada zvanja naziva "inertnom", "kristaliziranom", "beživotnom" i "bez energije".

Prema njegovim riječima, TLM "imunizira" vjernike od onoga što on naziva "molitvenom školom Drugog vatikanskog sabora", iako je "molitvena škola" ovog Sabora bila TLM.

Grillo neuspjelu liturgijsku reformu Pavla VI., prekinutu za vrijeme Sabora, naziva "providnostno danom zajedničkom crkvenom putovanju".

Stoga smatra da će "dvostruki, konfliktni obredni oblik dovesti do značajne podjele u vjeri". Istodobno, Grillo podržava amazonski obred, ali čini se da ignorira to što u Latinskoj Crkvi trenutno postoji samo 17 različitih obreda od kojih želi samo uništiti TLM.

Simbolično je to što je pismo objavio upravo kada je Novus Ordo suspendiran širom svijeta, dok se TLM nastavlja u podzemlju.

Slika: © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsPecydmalkn