Clicks1
ms.news

Brandmüller Berkontradiksi Dengan Schneider Dalam Topik Kaunsil Berciri "Erroneous"

Kardinal Brandmüller telah berkontradiksi dengan tesis Bishop Schneider yang mengatakan bahawa terdapat ralat yang timbul dalam kaunsil yang perlu diperbetulkan.

Mengenai kenyataan dalam Council of Constance (1415-1418) yang mengatakan bahawa heresi sesebuah kaunsil adalah di mengatasi kekuasaan pope (konsiliarisme), kata Brandmüller kepada Sandro Magister (13hb Julai) bahawa menurutnya pengumpulan yang mengisukan dekri-dekri adalah tidak sah laku di sisi Kaunsil Ekumenikal kerana mereka sedang mengikuti jejak langkah Anti-Pope John XXIII (+1419).

Hanya bahagian kedua dari kaunsil ini yang mengesahkan Martin V sebagai pope yang sah, dipertimbangkan sebagai kanonikal. Martin V telah meluluskan semua dokumen konsiliar, selain daripada yang ada dalam konsiliarisme.

Mengenai Kaunsil Florence (1439-1445), Brandmüller mengaku bahawa ianya didefinisikan sebagai ordinasi kepaderian yang memerlukan instrumen konferal dari pejabat (chalice dan paten) dan menurutnya, Pius XII telah menubuhkannya pada tahun 1947 dan pada masa hadapan ia mungkin tidak lagi perlu dilakukan dengan deklarasi sakramen yang hanya pengenaan melalui tangan dan doa ordinasi.

Brandmüller cuba untuk keluar daripada kontradiksi ini dengan berkata bahawa Kaunsil Florence tiada urusan dengan doktrin ordinasi kepaderian tetapi "hanya" merangka ritual liturgikal- seolah-olahnya doktrin dan ritual merupakan dua perkara yang tidak berkaitan antara satu sama lain dan doktrin tidak ditarik keluar daripada liturgi.

#newsMuuqjbthbe