Clicks227
hr.news

Afrika: Upucan najmlađi talijanski biskup

Otac Combonija Christian Carlassare (43), izabrani biskup Rumbeka u Južnom Sudanu, ustrijeljen je u svojoj spavaćoj sobi u 00:45, 26. travnja.

Ozljede na nozi ispod koljena nisu opasne po život, ali su ozbiljne. Liječnici u bolnici Rumbek pod pokroviteljstvom Italije zaustavili su obilno krvarenje. Kasnije je Carlassare prebačen zrakom u kliniku u Nairobiju u Keniji.

"Nisu bili ovdje da ukradu ili me ubiju, jer su me mogli lako ubiti", rekao je nakon incidenta. Svećenik koji je spavao u susjedstvu govorio je o "ciljanom pucanju" rekavši za AciAfrica.org da su "pucali s tri metka, dva u jednu, a drugi u drugu nogu". Carlassare je stajao ispred njegovih vrata.

2005. godine stigao je u Južni Sudan kao misionar, a od 2020. godine služio je kao generalni vikar Malakala. Franjo ga je 8. ožujka imenovao za Rumbek, koji posljednjih deset godina nije imao biskupa.

Studija Sveučilišta u Pennsylvaniji iz 2019. godine otkrila je da polovica upucanih žrtava pati od dugotrajnih tjelesnih i mentalnih zdravstvenih problema.

Slika: Christian Carlassare © AciAfrica.org, CC BY, #newsMtmmfufeeo