Clicks693
hu.news
1

Hírek XVI. Benedektől: Az antikrisztus félelme "természetes"

Az előző pápa lemondásának nem volt köze az olyan szivárgásokhoz, mint pl. a Vatileaks - mondta XVI. Benedek Peter Seewaldnak 2018. november 12-én. A nyilatkozat a Seewald által írt XVI. Benedek életrajzában szerepel (május 4). Seewald "Papa Benedetto" néven szólítja meg XVI. Benedeket.

A pápasága elején XVI. Benedek aláírta - VI. Pálhoz és II. János Pálhoz hasonlóan - a betegség esetén való lemondását, amennyiben a betegség végett nem tudná teljesíteni pápai feladatait: "Szolgálatom végén tiszta volt számomra, hogy más szempontból is lehetséges a nem megfelelő feladatellátás" - tette hozzá.

Az "Emeritus" jelentése egy olyan püspök, aki aktívan nem lát el püspöki feladatokat, de "különleges kapcsolata van velük".

XVI. Benedek elmondta, hogy minden püspöknek szüksége van az egyházmegyéjükre, még akkor is, ha pl. segédpüspökök esetében a tituláris egyházmegye már nem létezik. A püspöki nyugdíjazási kor bevezetése után nem volt elég tituláris egyházmegye, ezért a német passaui Simon Landersdorfer (+1971) püspök "emeritusnak" nevezte magát (de hét hónap után elhunyt).

"Egy püspöki egyházmegyéhez csak egy püspök tartozhat. Ugyanakkor van egy spirituális kapcsolat, amit nem lehet elvenni" - mondta a volt pápa.

Szerinte ez a római püspökségre is igaz. Ott már nincs "semmilyen jogi hatalma, de spirituális kapcsolata van". Ez a jogi-spirituális kapcsolat azonban kizárja azt, hogy "két pápa létezzen egymás mellett".

XVI. Benedek szerint a vádak, miszerint Ferenc pápa adminisztrációjába próbál beavatkozni, "a valóság ferdítése". Példaként üzenetét hozza, ami Meisner bíboros temetésére íródott: "A viharban evező egyház idézetét szinte szó szerint Nagy Szent Gergely szentbeszédeiből vettem".

A volt pápa nem akar beszélni az Amoris Laetitia buzdításról, "mert az túlságosan az egyházi kormányzásról szólna a spiritualitás helyett, ami az én egyedüli szerepem".

De Ferenc pápát dicséri "kedves és udvarias figyelméért: Mint tudják, személyes barátságom Ferenc pápával nemcsak megmaradt, hanem gyarapodott is".

XVI. Benedek szerint a homoszexuális házasság és az abortusz az antikrisztus ereje: "Száz éve mindenki abszurdnak gondolta volna a homoszexuális házasságot. Ma pedig szociális exkommunikációban részesül az, aki ellenzi" - hozzátette, hogy ugyanez igaz az abortuszra is.

A modern társadalom egy antikrisztus hitvallást hozott létre: "Az antikrisztus spirituális erejének félelme természetes, de egyházmegyék és az univerzális egyház imája kell ahhoz, hogy ellenálljunk".

XVI. Benedek szerint az egyház igazi fenyegetése "egy globális diktatúra állítólagos humanista ideológiával, aminek nem lehet ellentmondani anélkül, hogy ne tagadják ki az embert az alapvető társadalomból".

Kép: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsEaaltlrots

Gratia copiosa
Meg alig olvasta valaki a konyvet. A kiragadott idezetek a Tagespost-bol valok, amit talan Seewald adott. A forditas nem jo.