Clicks264
hu.news

Ferenc pápa: Egy újabb Apologia Pro Pontificatu Suo?

Ferenc pápa a Péter és Pál szentbeszédét (június 29) az "egység" és "prófécia" szavak alá helyezte.

A szentbeszéd egy pontos gondolatmeneten ment keresztül, ami egy dicséretre méltó ritkaság a püspöki szentbeszédek területén.

Ferenc pápa észrevette, hogy az egyház imádkozott, amikor Heródes elkapta Pétert: "Senki sem bántotta Heródest - pedig úgy hozzászoktunk, hogy a vezető szerepben lévőket bántalmazzuk".

Ebből megállapítja, hogy a keresztények számára "értelmetlen panaszkodni". Ezután Heródesről Péterre tért: "Lehetett volna Pétert kritizálni, de senki sem tette".

"Ha Péter óvatosabb lett volna, nem lennénk ebben a helyzetben" - mondta a pápa.

Ferenc pápa szentbeszéde gyakorlatilag egy bocsánatkérés volt a pápasága miatt. "Nem beszélték ki Pétert a háta mögött; Istenhez beszéltek helyette".

Ezért Ferenc pápa az imával "meg akarja védeni az egységünket": "Imádkozzunk azokért, akik kormányoznak!" - ezzel azt mondva, hogy a hívők gyakorlatilag fogják be ("imádkozzanak") a visszaélések közepette, melyek Rómából érkeznek.

Ezután Ferenc pápa a "próféciáról" beszél, ami szerinte akkor születik meg, amikor "engedjük, hogy Isten kihívás elé állítson bennünket". Ez a megfogalmazás félrevezető: A prófécia akkor születik meg, amikor egy prófétához szól Isten.

Ferenc pápa szokásos mantráiba esik, és azt mondja, hogy a prófécia "nem" az, amikor "csendben és irányítás alatt állunk", hanem "amikor a Szentírás felforgatja a biztos dolgokat", amikor "valaki nyitott Isten meglepetései felé". Ferenc pápa össze van zavarodva: A Szentírás a bizonytalanságot forgatja fel.

Ha Ferenc pápa hisz saját szentbeszédében, akkor miért olyan fontos számára az irányítás és az, hogy mindenkit kegyetlenül eltávolítson, aki kihívás elé állítja a "biztos dolgait"?

#newsGnjkaqdzev