nl.news
218

Decaan van de Kardinalen verklaart de oorlog aan Kardinaal Zen

In een brief waarschuwde de Decaan van de Kardinalen Giovanni Battista Re alle kardinalen voor Hong Kong-kardinaal Joseph Zen, 88.

De brief (hier) is uitgelekt naar AldoMariaValli.it (29 februari). Hij brengt de brief van Zen van september 2019 aan alle kardinalen in diskrediet, waarin hij de geheime deal van Franciscus met het Chinese regime bekritiseert.

Dit is de eerste officiële handeling van Re als decaan (protocolnummer 1/2020). Zonder enig bewijs te leveren, beweert hij dat er een continuïteit is tussen Franciscus en Benedictus XVI met betrekking tot de communistische benoeming van bisschoppen. In werkelijkheid weigerde Benedictus de overeenkomst die later door Franciscus werd ondertekend.

Re legt uit dat de Chinese staatskerk niet meer "onafhankelijk" is in absolute zin, aangezien de overeenkomst de Paus toestaat deel te nemen aan de benoeming van bisschoppen. Met andere woorden: De Chinese kerk is tegelijkertijd "onafhankelijk" en "in gemeenschap" met Rome.

Valli benadrukt dat de beweringen van Re een afwijkende ecclesiologie inhouden en concludeert dat Rome zelfs bereid is de leer te veranderen om China te plezieren.

Afbeelding: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsYoyccudbdp