Clicks87
sl.news

Sinoda o sinodalnosti: Mati vse zmede

Vatikan se je na sinodo o sinodalnosti pripravil tako, da je "prisluhnil vsem", zlasti tistim, "ki so na obrobju obstoja", je za LaVie.fr (11. septembra) povedal generalni sekretar sinode kardinal Grech.

V resnici se Vatikan obupno trudi, da bi ugodil centralnemu in popularnemu toku, ne pa "periferijam".

Grech ima nihilističen koncept sinode: "Ni se nam treba strinjati o besedah, le srečati se moramo." Sinoda ne bo "soočenje mnenj in stališč," pojasnjuje Grech, ampak je "dialog" za deljenje "tistega, kar čutimo", da Sveti Duh govori v nas.

Na vprašanje, ali so katoličani pripravljeni na sinodo po razpadu, ki jo je Frančišek povzročil s Traditionis Custodes in Amoris Laetitijo, Grech odgovarja z neke vrste čarobno palico: "Resnično verjamem, da je sinodalnost "odgovor" na vse težave, ki ste jih pravkar poudarili!"

Vztraja, da so "vsi prejeli moč Svetega Duha, da govorijo", vendar so "škofje" [= morali bi biti] "pristni varuhi", "tolmači" in "priče vere".

Po toliko govora in dolgih besedah Grech pričakuje slab konec: "Če ne verjamemo, da bo v nas spregovoril (oz. zapihal) Sveti Duh, bo sinoda neuspešna."

Slika: Mario Grech, © wikicommons, CC BY-SA, #newsCovltmpizs