Clicks93
ro.news

Cardinalul olandez se așteaptă la prăbușirea la nivel mondial a bisericii

Cardinalul din Utrecht Willem Eijk, Olanda, vorbește despre prăbușirea Bisericii olandeze într-o carte interviu scrisa de Andrea Galli (Sandro Magister, 21 septembrie).

Olanda a fost una dintre cele mai catolice țări din întreaga lume, oferind 12% din misionarii catolici. Acum, dintr-o populație de 17 milioane de locuitori, doar 150.000 participă la Liturghia de duminică, majoritatea fiind imigranți.

Potrivit lui Eijk deja în anii 1940, catolicii olandezi erau legați de Biserică mai mult din motive sociale, cum ar fi să fie membri într-o asociație catolică, decât prin credință.

El observă că conciliul Vaticanul II dorea ca Biserica să se deschidă către societate, ceea ce a făcut, în timp ce societatea nu s-a deschis către Biserică. În schimb, Biserica a fost expulzată din viața publică. După aceasta, „Biserica a căzut într-una dintre cele mai profunde crize de credință din istoria sa."

Eijk sugerează că Biserica trebuie să-și pună propria casă în ordine înainte ca ea să poată evangheliza lumea.

El nu se așteaptă la o schismă, „Mai degrabă cred că ceea ce s-a întâmplat deja cu noi în Olanda se va întâmpla în multe părți ale lumii."

Imagine: Willem Eijk, © wikicommons, CC BY-SA, #newsJyvkowlmho