Clicks6
ms.news

Burke: Tiada Bishop Yang Boleh Dikeluarkan Daripada Kewajipan Ahad

Bishops tidak boleh “dikeluarkan” daripada Mass Ahad kerana ini adalah hukum Ilahi yang “tiada manusia yang berhak untuk alihkannya," jelas Kardinal Raymond Burke.

Berkata dalam saluran langsung pada 20hb Mei bagi rancangan yang bernama Rome Life Forum, Burke berkata dalam beberapa keadaan yang boleh dikecualikan untuk menghadiri Mass Ahad. Dalam kes ini, obligasi tidak terikat, namun tetap kekal.

Burke menegur pengagihan Communion dengan pelitup muka, sarung tangan atau pembasmi kuman, kerana ini tidak hormat akan kebenaran "bahawa Christ memberikan-diriNya kepada kita.”

Dia faham bahawa Gereja menggunakan cara khas ini untuk memberi Communion kepada yang telah berjangkit penyakit namun cara sebegini tidak harus dilakukan atas penganut secara amnya.

Vaksin virus corona datang daripada kanak-kanak keguguran mungkin “kebenaran yang menjijikkan” bagi Burke, dan vaksin tersebut tidak boleh digunakan atas orang ramai, “Negara bukannya pembekal kesihatan terbesar, tetapi Tuhan, ya.”

Kardinal turut memberikan amaran kepada negara yang mengawal dengan also cip-mikro, dan dengan kumpulan yang menggunakan virus corona sebagai agenda seperti satu kerajaan dunia, environmentalisme dan alterasi kepercayaan.

#newsGflrhlbhox