Clicks43
sl.news

Prva država, ki je "pregnala" rimsko mašo

Škofovska konferenca Kostarike (na sliki) je v skupnem pismu odločila, da so vse rimske maše v osmih škofijah države "prepovedane", so sporočili pri InfoVaticana.com (20. julija).

Pismo - ki ga je mogoče varno prezreti - je podpisal predsedujoči škof José Manuel Gerrita Herrera iz Ciudad Quesada. Trdi, da v državi "nikoli ni obstajala skupine" tradicionalnih vernikov. Zaradi te izjave škofje izgledajo kot japonska vojna vlada, ki je sprejela protijudovske zakone, čeprav v državi ni bilo Judov.

Vendar izjava tragično-komičnih prelatov ni resnična. V Kostariki je bilo več škofijskih rimskih maš, čeprav škofje niso nikoli opustili njihovega preganjanja.

V škofiji Alajuela je bila leta 2018 ustanovljena skupina Summorum Pontificum. Njihove statute je podpisal škofijski kancler. Skupini je bilo dovoljeno škodovati združenju Pija X. Zdaj jim je bil izročen ta apostolat.

Kostariški škofje so znani po svoji nesposobnosti in slabem delovanju do te mere, da je v njihovi državi katolicizem od 99% pred Vatikanom II vse do danes postal manjšinska vera. Samo med letom 2010 in zdaj je delež katoličanov padel s 57% na 47%.

#newsCnvehqmznv