Clicks370
hu.news
1

Miért? A haldokló pap "megházasodott" a barátnőjével, akivel régóta együtt voltak

J.-F. C. atya, genfi plébános, április 25-én halt meg limfómában, nem sokkal 63. születésnapja előtt.

Csaknem két héttel később egy 52 éves festőművész és egykori apáca a 24heures.ch lapnak elmondta, hogy C. nem sokkal azelőtt kötött vele polgári házasságot, hogy halálos kínjaira való tekintettel mesterséges kómába helyezték.

Ők ketten akkor ismerkedtek meg, amikor C. diakónus volt, ő pedig rendi apáca. 30 évig tartó barátságot ápoltak, amelyet "plátói szenvedély" és "a tisztaság iránti vágy" jellemzett, ahogy a 24heures.ch fogalmaz.

A pap egy nagy lelkipásztori egységet vezetett Genfben, amely négy plébániát foglal magában. A temetési szertartáson a körülményekről tudó Charles Morerod genfi/fribourgi/lauzanne-i püspök szentbeszédében megemlítette a pap "harminc éve hűséges és szívből jövő barátját".

A svájci püspökök Cath.ch lapja szerint a "házasságkötés" döntése a "következetesség" és az "elismerés" iránti igényre válaszolt. Ha ez igaz lenne, akkor ezt már harminc évvel korábban meg kellett volna tenniük. Valószínűbb, hogy a pap a volt apácát jelölte ki örökösének, ebben az esetben a polgári házasság mentesítette az örökösödési adó alól, amely Genf kantonban akár 26% is lehet.

Kép: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsPxncoqblde

francesco69
Ez a karikatúra kissé sérti a görög katolikus papságot, akik szintén házasságban élnek, és tisztességgel végzik a szolgálatukat családjuk támogatásával. A latin egyház nőtlen papsága mellett, nem a házastárs vagy a család iránti kötelesség "terhe" szól, ha nem az a hagyomány, hogy a latin papság cölibátusban éli meg a papság "keresztjét".