charisma
215

Az Egészségügyi Világszervezet az öngyilkosság dekriminalizálását sürgeti

WASHINGTON, D.C., szeptember 22. (C-Fam) Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban rövid szakpolitikai tájékoztatót adott ki, hogy az öngyilkossági kísérletek jogi szankcióinak eltörlése csökkenteni fogja az öngyilkosságok számát a stigmatizáció csökkenése miatt.

A WHO szerint az öngyilkosság és annak kísérlete legalább 23 országban illegális, amelyek túlnyomórészt a globális déli országokban találhatók. A dekriminalizálás mellett szóló érvük az, hogy a jogi következményektől való félelem visszatarthatja az embereket attól, hogy segítséget kérjenek, és ez végső soron növelheti az öngyilkosság elkövetésének valószínűségét.

A WHO egy 2022-es cikket idéz annak alátámasztására, hogy „a kriminalizáció a megbélyegzés miatt visszatartja az embereket attól, hogy időben segítséget kérjenek”, bár a cikk fő megállapítása az, hogy „a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegendőek annak végleges megállapításához, hogy az öngyilkosság kriminalizálása hasznos vagy káros az öngyilkossági ráta csökkentése szempontjából.”

Több országban, köztük sok olyanban, ahol az öngyilkossági kísérletet nem büntetik, továbbra is léteznek olyan törvények, amelyek tiltják az öngyilkosságra való bátorítást vagy felbújtást. Ugyanakkor egyre több ország mozdult el az asszisztált öngyilkosság engedélyezése irányába, köztük Kanada, Hollandia, Luxemburg és néhány amerikai állam. Kolumbia a közelmúltban lett az első latin-amerikai ország, amely ezt megtette.

Az öngyilkosság dekriminalizálásáról szóló WHO útmutató nem tesz említést az asszisztált öngyilkosságról vagy az eutanáziáról. Az elmúlt években azonban az úgynevezett „halálhoz való jog” szószólói olyan érveket sorakoztattak fel, amelyek szerint az önrendelkezéshez való jog magában foglalja a saját feltételekkel történő halálhoz való jogot is.

Mások amellett érveltek, hogy a halálos betegek palliatív ellátását ki kell terjeszteni a haldoklásban való segítségnyújtásra. A WHO jelenlegi definiciója szerint a palliatív ellátás „nem kívánja sem siettetni, sem elhalasztani a halált.”

A Journal of Bioethical Inquiry című folyóirat 2023-as cikke szerint azonban „az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben visszavonta saját definícióját és az eutanáziával kapcsolatos minden hivatalos álláspontját.” Más ellentmondásos kérdésekben, mint például az abortusz, a WHO gyakran támaszkodott az ENSZ emberi jogi szakértőinek véleményére, például a szerződéseket ellenőrző szervek véleményére, hogy azokat emberi jogként fogalmazza meg annak ellenére, hogy nincs nemzetközi konszenzus.

Az egyik legrégebbi szerződéses testület, az Emberi Jogi Bizottság egy általános észrevételt tett közzé az élethez való jogról, amely az abortuszhoz való emberi jog tételezése mellett megnyitotta az utat az eutanázia megengedettként való kezelése előtt is.

A WHO érvei az öngyilkosság kriminalizálása ellen ismétlik az abortusz kriminalizálása elleni saját érveket, miszerint a hagyományos erkölcs megbélyegző és káros, és kontraproduktív a közegészségügy szempontjából. A kriminalizálás „a mások általi megítéléstől, a bűn elkövetésétől való félelemhez vezet” - olvasható az útmutatóban. Az öngyilkosság médiában történő bemutatására összpontosító kísérő irányelv arra ösztönözte a hírügynökségeket, hogy kerüljék az „öngyilkosságot követett el” kifejezés használatát, mivel az bűncselekményt sugall, és ismét megbélyegzést közvetít.

Hasonló érveket hoztak fel az ENSZ emberi jogi szakértői a prostitúció, a homoszexuális cselekmények és a szabadidős drogok használatának dekriminalizálása mellett.

Az életpártiak számára, akik támogatják az emberi élet védelmét a fogantatástól a természetes halálig, az öngyilkosság kriminalizálása vagy nem kriminalizálása a kormányok körültekintő döntését jelenti. A világ vezető egészségügyi szervezetének növekvő aktivizmusa az emberi jogok nevében az abortuszon keresztül történő halál előmozdítása érdekében aggodalomra ad okot, hogy a WHO hasonló szakértőkre és érvekre hivatkozva a „halálhoz való jog” előmozdítása felé fog elmozdulni.

Forrás angol nyelven