ms.news
9

Penganut Berada di Sisi Mass- Bishop Berada di Sisi Polis

Penganut Katholik Perancis telah melakukan tunjuk perasaan sekali lagi pada 15hb November dalam banyak bandar kerana larangan seluruh negara terhadap Mass Awam di bawah prateks COVID-19, walaupun tiada …More
Penganut Katholik Perancis telah melakukan tunjuk perasaan sekali lagi pada 15hb November dalam banyak bandar kerana larangan seluruh negara terhadap Mass Awam di bawah prateks COVID-19, walaupun tiada satu pun Kluster COVID-19 wujud dalam gereja.
DI Nantes, police telah melarang demonstrasi dilakukan di Kathedral, mengalihkan mereka ke sebuah dataran. Bishop Nantes, Laurent Percerou berada pada sisi polis pada masa yang sama menjarakkan dirinya daripada penganutnya dengan kenyataan yang ditandatangani oleh dua orang jeneral vikar yang meminta orang ramai “menghormati” Kerajaan Negeri.
“Bishop tidak mengumumkan dirinya dalam demonstrasi ini”, teks tersebut berkata bahawa Percerou ingin mengadakan “dialog” dengan Negeri [yang enggan berdialog dengan pentadbir Gereja].
Percerou protes bahawa "Kristian tidak dianiayai." Baginya, larangan Mass yang dikeluarkan "hanyalah berhubung dengan isu kesihatan." Banyak gereja di Perancis mempunyai ruang yang besar, oleh itu senang untuk penjarakan …More