Clicks14
ms.news

Manipulasi dan Penyalahgunaan Dalam Synod

Bishop Aging Sydney, Anthony Fisher memberikan bukti yang mengecewakan mengenai Synod Pemuda. katanya kepada Edward Pentin (1hb November) dia mendedahkan mekanasime yang digunakan untuk menggerakkan "synodaliti".

Fisher menyaksikan topik tersebut "tidak wujud dalam dokumen kerja, ia tidak dibawa dalam sesi perbincangan perhimpunan am, ia tidak juga berada dalam perbincangan kumpulan bahasa, tidak berada dalam kumpulan-kumpulan kecil,”. Ia “hanya muncul umpama tidak wujud dalam mana-mana pihak".

“Dalam synod ini, kamilah yang bertanggungjawab untuk menulis doktrin, seperti yang sedia ada, yang berada dalam perlaksanaan— dengan merujuk kepada synodaliti, kurang daripada seminggu.” Fisher berkomen, bahawa terdapat "ancaman yang benar" yang menunjukkan synod mungkin akan menjadi pembawa heterodoksi.

Tambahnya, Father Synod berhati-hati akan kesemua "kata-kata samaran yang bergaya synod ” yang “ boleh membawa makna dan interpretasi yang berbeza dari mulut yang berbeza dan sangat divisif". Dia membuat kesimpulan,"Ini bukan caranya doktrin dibuat.

Manipulasi ini turut berlaku ketika undian terakhir ketika dokumen Synod "dibaca dengan begitu cepat" sehingga penterjemah berasa sukar untuk ikut dan kejar. Akibatnya,"kami bukan selalunya pasti sama kita diminta untuk mengundi Ya atau Tidak"

[Ini menunjukkan bahawa "synodaliti" bermakna "menyembunyikan penyalahgunaan kuasa di sebalik retorik yang menipu".]

Gambar: © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsFcngytzsuw