Clicks23
sl.news

DOKAZ: Zlorabe v Cerkvi so brez sramu prikazane kot pretirane

Peter Anderson na IlSismografo (6. oktober) objavlja in kot lažno označuje smešno trditev, da naj bi kar "330'000 otrok" med letoma 1950-2020 zlorabilo kar "2'900-3'200" cerkvenih delavcev, to pa je navedeno v poročilu iz 5. oktobra, ki je nastalo po naročilu francoskih škofov.

Preprosta razdelitev kaže, da bi to pomenilo, da je povprečni prestopnik zlorabil več kot 100 otrok. "To je težko verjeti," komentira Anderson.

To primerja s podobnim (tudi zelo pretiravajočim) poročilom za leto 2018, ki so ga naročili nemški škofje, in (prav tako močno pretiranim) poročilom velike porote v Pensilvaniji, v katerem je povprečno število žrtev nasilnikov med 2 in 4.

Francosko poročilo je temeljilo na raziskavi, v kateri je bilo 243.601 posameznikom poslan vprašalnik, z izpolnjenimi odgovori pa je bilo vrnjenih le 28.010 omenjenih vprašalnikov. Ti odgovori so se nato uporabili za ustvarjanje slike splošne populacije v Franciji.

Anderson meni, da je bil strah razlog, da so strahopetni škofje sploh sprejeli takšno poročilo, da ne bi dali vtisa, da "zanikajo" spolne zlorabe.

Tovrstna poročila so žalosten dokaz, da je intrinzično velik, a obroben pojav zlorab v Cerkvi nesramno napihnjen, da bi tej škodoval.

#newsYbbkfbqize