Clicks516
hr.news

Dvije stotine svećenika počinju štrajk glađu protiv kardinala

Gotovo 200 svećenika nadbiskupije Syro-Malabar Ernakulam u Kerali, Indija, počelo je u četvrtak štrajk glađu na neodređeno u kući kardinala Georgea Alencherryja, zahtijevajući njegovu ostavku.

Alencherry (74) je glavni mitropolit nadbiskup Syro Malabar i Ernakulam-Angamaly. Sudjelovao je u sumnjivom sporazumu o zemlji iz 2015. godine koji je za nadbiskupiju doveo do gubitka od 10 milijuna dolara za nadbiskupiju.

Problemi za Alencherryja počeli su u studenom 2017. godine nakon što su ga neki od njegovih svećenika optužili da je umiješan u sumnjiv posao.

Vatikan je privremeno suspendirao Alencherryja u lipnju 2018. godine kako bi ispitao optužbe. Tada je Alencherry vraćen na svoje mjesto bez pojašnjenja optužbi protiv njega.

Velika većina njegovih župnih svećenika (306 od 336) odbila je pročitati cirkular od 14. srpnja u kojem je Alencherry tražio da se pomire.

Biskup Bongaigaonja Thomas Pulloppillil izjavio je za UCANews.com da su se "trenutne podjele mogle izbjeći uz malo osjetljivosti i dalekovidnosti od strane onih koji su donosili odluke".

Slika: George Alencherry © wikicommons, CC BY-SA, #newsLmujtzdoci