Clicks43
sl.news

Nekdanji ameriški nuncio: Frančišek je prikril homoseksualne zlorabe

Nadškof Carlo Maria Viganò, star 77 let, je 22. avgusta delil eksplozivno 11 stransko izjavo o primeru kardinala Theodora McCarricka, starega 88 let.

Viganò je o tem primeru vedel [vsaj] od leta 1998. Od leta 2011 do 2016 je bil ameriški apostolski nuncio. On in njegova predhodnika v Washingtonu so Sveti sedež opozorili o McCarricku, vendar jih nihče ni poslušal.

Po besedah Vigana je Benedikt XVI McCarricku [skrivaj] prepovedal vsako javno ministrstvo v letih 2009 ali 2010.

Frančišek razveljavil sankcije

Po izvolitvi papeža Frančiška je bil McCarrick hitro postavljen nazaj na svoje mesto. Ne samo, da je spet začel potovati, predavati in podeljevati intervjuje, postal je tudi pomemben svetovalec Frančiška.

Leta 2014 je Viganò vprašal svojega nadrejenega kardinala. Pietra Parolina, ali so sankcije proti McCarricku še vedno v veljavi, a se je Parolin odločil, da mu ne odgovori.

Viganò omenja številne vatikanske prelate, ki so "v vsakem detajlu vedeli o položaju kardinala McCarricka": Ouellet, Baldisseri, Coccopalermio, Paglia, Becciu, Mamberti.

Viganò prav tako navaja, da se je kardinal Wuerl, ki je postal naslednik McCarricka v Washingtonu, »v celoti zavedal« primera. Nedavne trditve Wuerla, češ da nič ne ve, imenuje "popolnoma smešne" in "sramotne laži".

Viganó prav tako izpodbija zanikanja kardinalov Farrella in O'Malleya.

Frančiškova past: »Kaj menite o McCarricku?"

Viganò razkriva zaskrbljujoča dejstva o Frančišku, s katerimi se je prvič srečal ob občinstvu za nuncije, ki je potekalo 21. junija 2013. Dan pred tem se je Viganò v Rimu srečal z McCarrickom, tega pa je 19. junija sprejel Frančišek in naj bi odpotoval na Kitajsko. Kasneje se je Viganò naučil o "dolgoletnem prijateljstvu" med McCarrickom in Bergoglijem.

Frančišek je je nuncije sprejel enega za drugim. Ko je bil na vrsti Viganó, mu je ostro zasikal: "Škofi v Združenih državah ne smejo biti ideologizirani! Biti morajo pastirji! "

Presenečen zaradi tega izbruha, je Viganò prosil za občinstvo, ki ga je prejel 23. junija. Med občinstvom je bil Frančišek kot prerojen, skoraj ljubeč: "Da, škofje v Združenih državah Amerike ne smejo biti ideologiziran", je povedal Viganu, "ne smejo biti desničarji, kot so nadškof Philadelphije, morajo biti pastirji; in ne smejo biti levičarski- in dodal še, tak, da je dvignil obe roki - in ko rečem levičarski, mislim na homoseksualce. "

Frančišek je Vigana vprašal: "Kakšen je kardinal McCarrick?" Viganò je povedal resnico, toda Frančišek glede tega ni pokazal nobenega odziva in je zgolj spremenil temo.

Viganò verjame, da je to bila "past". Frančišek je na takšen način želel ugotoviti, kje stoji nuncio.

McCarrick je bil Frančiškov Kralj

Viganò je Frančiška ponovno srečal 10. oktobra 2013. Tokrat je Frančišek Vigana vprašal: »Kakšen je kardinal Wuerl, je dober ali slab?"

Viganò je Frančišku povedal glede pastoralne brezbrižnosti Wuerla in glede odstopanj na univerzi Georgetown,pa tudi o povabilu mladim kandidatom, da duhovništvo srečajo s McCarrickom. Tudi na to Frančišek ni pokazal nobenega odziva.

Viganò pojasnjuje, da sta McCarrick in kompromirani kardinal Maradiaga "kralja ko se gre za sestanke Kurije v Združenih državah." Skupaj z Wuerlom so orkestrirali imenovanje Cupicha v Chicagu in Tobina v Newarku.

Frančišek mora odstopiti zaradi zlorabe

Viganò zaključuje, da je Frančišek vedel za zlorabe McCarricka, vendar se je odločil,
»Da ne bo upošteval sankcij, ki jih je papež Benedikt naložil in ki ga je postavil za svojega zaupnega svetovalca, skupaj z Maradiago."

Slika: Carlo Maria Viganò, © lifesitenews.com, #newsGcravpggjz