Clicks48
hr.news

Zabrana mise u svetom Petru: Franjin kardinal pokušava opravdati mjeru

Kardinal Gambetti, protojerej bazilike Svetog Petra, opravdao je Franjinu zabranu mise u Svetom Petru rekavši na VaticanNews.va (22. lipnja) da svećenici trebaju zajedno predsjedavati između 7 i 9 sati na zakazanim euharistijama - poziv koji su do sada ignorirali.

Gambetti točno kaže da liturgijske službe nisu privatne funkcije, ali iz toga pogrešno zaključuje da je "više nego prikladno da svećenici koncelebriraju". Upravo je suprotno slučaj jer supredsjedavajući pretvara svećenike u pasivne viškove.

Kardinal priznaje da mu je draža "proslava zajednice koju karakterizira prisutnost i aktivno sudjelovanje vjernika" - što se u Novom obredu mjeri prema vanjskom i ometajućem aktivizmu.

Pojedinačni euharisti za grupe hodočasnika koji ne govore talijanski ili za proslave starorimskog obreda mogu se prihvatiti kao "iznimke", priznaje legalist Gambetti.

Zahtjevi za pojedinačne proslave mogu se razmatrati samo od slučaja do slučaja. Gambettijeva tvrdnja da se za proslavu rimskog obreda "mora učiniti sve da se ispune želje vjernika i svećenika kako ih pruža Summorum Pontificum" zvuči licemjerno jer je Franjo spreman odbaciti Motu Proprio.

Slika: Mauro Gambetti, © wikicommons, CC BY-SA, #newsSrvhwxguzm