hr.news
215

Franjo kreće na iduću uspješnu zajednicu

Franjo je naredio istragu o francuskoj neokonzervativnoj Svećeničkoj zajednici Svetog Martina, osnovanoj 1976. godine, koja se sastoji od 168 svećenika i oko 100 sjemeništaraca.

Pristrani članak objavljen na Liberation.fr, komunističkom glasilu, objavio je ovu informaciju 18. svibnja. Vizitacija bi trebala početi "vrlo brzo" i trajat će najmanje šest mjeseci.

Neki francuski biskupi nestrpljivo žele primiti svećenike Saint-Martina u biskupije kako bi uposlili svoje župe, drugi mrze tu skupinu jer ona predsjeda Novus Ordo prema knjigama, koristi latinski jezik, a njihovi svećenici nose mantije.

Vizitacija će se baviti upravljanjem, obukom sjemeništaraca, financijama i baštinom kako bi se pronašlo bilo što što bi se moglo upotrijebiti protiv skupine.

Vatikan šalje vrlo veliko istražno povjerenstvo od četiri osobe, na čelu s biskupom Mende Benoîtom Bertrandom kojemu pomaže umirovljeni biskup Perpignana, André Marceau. Obojica su neprijatelji Svetog Martina.

Predstojnik Svetog Martina, o. Paul Préaux, nazvao je ovo "povremenim pastoralnim pohodom" - a ne kanonskom vizitacijom - koja se odvija na njegov zahtjev. No, ovo je vjerojatno izmišljotina jer službena objava – koju je vidio Liberation.fr – kaže da je to odlučio Vatikan.

#newsKsagvpiaak